31.03.2021
Kedy je dostatočne teplo na sadenie?
Obdobie od marca až do mája je známe čoraz väčšími teplotnými výkyvmi. Síce sa uvádza, že pri teplote 25 °C vzíde takmer všetko, niektoré rastliny patria do zeme už skôr. Ako pestovať podľa nárokov na teplo, zvlášť na územiach klimaticky odlišných oblastí, aby sme sa po sezóne tešili zo zdarnej úrody?
Ako sa prejavuje účinnosť teploty pri pestovaní?
Odlišné nároky na teplotu neohraničujeme len na jednotlivé druhy rastlín, ale aj na citlivosť ich jednotlivých orgánov a základných životných procesov. V našom podnebnom pásme sa zväčša teploty vhodné pre život rastlín pohybujú okolo 35 °C (nad 35 °C u väčšiny záhradnej zeleniny dochádza k deštruktúram reprodukčného systému), ale, samozrejme, nie pre každú odrodu.
Inú teplotu si vyžadujú nadzemné orgány oproti koreňovej sústave - napr. kvetné časti neznášajú pokles teplôt pod 0 °C, rozdiel medzi teplotnými podmienkami pre klíčenie a zakoreňenie je aj o 10 °C. Nižšia teplota pôsobí priaznivejšie na zhutnutie, odolnosť koreňovej sústavy u bežne pestovaných záhradných plodín.
Pri sezónnej príprave odrezkov určených na zakorenenie používame mierne vlhký substrát Stimulax I. prášok v polotieni. Prvých 10 dní chránime odrezky pred výkyvmi zvonku bielou netkanou textíliou, pravidelne ich kontrolujeme, aby sme vystihli vhodný termín na zber. Pri ich “predýchaní” cukrov dochádza k slabej tvorbe pletív, následne kalusov a koreňov.
Ako rozbehnúť sezónne pestovanie za optimálnej teploty?
Pozor, veľká časť záhradnej zeleniny si vyžaduje predpestovanie v najvhodnejšom termíne, resp. zakladáme pre ne pareniská alebo výsadbu v skleníkoch pri rôznych opatreniach. Ide najmä o teplomilnú zeleninu, ktorá pre rast vyžaduje teploty v rozmedzí 25 - 30 °C, no klíčenie semien nemôže prebehnúť pri teplote nižšej než 12 °C.
Pri priesadách dbajte na zdravom zvyšovaní odolnosti voči nízkym teplotám postupným otužovaním. Je to nevyhnutné pri prechode zo zakrytých priestorov do záhrad - uskutočňujeme dlhšie vetranie, na zálievku zeleniny používame vodu s nižšou teplotu, než je optimálna izbová. Taktiež je pre ne veľmi priaznivé znižovať izbovú teplotu o 5 - 8 °C v noci.
Skvelým tipom na zvyšovanie odolnosti voči nízkym teplotám je vrúbľovanie - teplomilnú zeleninu, napr. melóny vrúbľujeme na tekvicu so silnou koreňovou sústavou.
Typy pestovanej zeleniny podľa rozdielnych nárokov na teplotu
Mrazuvzdorná zelenina
Síce znáša teploty i pod bod mrazu, treba sa však orientovať podľa konkrétnej ontogenetickej fázy a pre určité orgány - napr. špenát a šalát odoláva mrazom vo fáze mladých rastlín, kel ružičkový v zrelom, konzumnom stave.
Pre optimálnu teplotu klíčenia mrazuvzdornej a inej zeleniny je všeobecne uznávaný princíp optimálnej a tzv. teploty v praxi na sadenie, ktoré pri istých úpravách ozrejmil dr. Jerry Parsons. Optimálnu teplotu pre klíčenie je nemožné dosiahnuť, resp. v praxi vždy musíme vysádzať v istom časovom predstihu, aby sme úrodu ochránili napr. pred silnými horúčavami. Tento princíp je možné aplikovať na akejkoľvek záhradnej zelenine, veľmi jednoducho tak zistíte, kedy sadiť cesnak, šalát, špenát, kel alebo kapustu.
Z údajov v tabuľke vyplýva, že špenát a šalát dobre klíčia už od -1°C, petržlen, mrkva, repa a reďkovka pri teplote od 4 °C, pričom maximálna teplota pôdy sa pohybuje v rozmedzí 26 - 32 °C. Pri klíčení môžu podľahnúť vplyvom plesní a húb skorému padaniu klíčiacich častí, resp. sa prejavia choroby koreňov, stoniek a nadzemných častí. Preventívne ich ošetrujeme systémovým kombinovaným fungicídom.
Chladuvzdorná zelenina
Priemerné teploty na sadenie a maximálne sa v podstate výrazne nelíšia od mrazuvzdorných, ale citlivé už sú na teploty pod bod mrazu. Patrí k nim okrem vyššie spomínanej mrkvy a reďkovky aj kel a kapusta hlávková - dobre znášajúca teplotu na klíčenie od 4 °C do 35 °C, optimálna predstavuje 29 °C, no v praxi ju bežne vysádzame do pôdy s teplotou 13 °C.
Skoré klíčenie pri nízkych teplotách u týchto druhov zeleniny maximálne rešpektujeme - napr. neskoršou výsadbou kelu prichádzame o veľmi chutné, šťavnaté a sladkasté ružičky.
Teplota pôdy nesmie klesnúť pod nulu ani pri vysádzaní zemiakov. Predtým ich však po vrstvách uložíme do debničky a zasypeme zeminou. Vhodné podmienky na klíčenie im zabezpečíme na svetlom mieste s teplotou od 10 - 18 °C. Až po naklíčení (4 týždne) možno uvažovať, či už zemiaky sadiť do pôdy.
Stále však buďte obozretní voči neskorým jarným mrazom napádajúcich ako ovocnú, tak aj zeleninovú úrodu. Ochránite ju napr. nastieľaním pôdy fóliou, rosením zeleniny alebo tzv. zadymovaním vysádzanej zeleniny.
Teplomilná zelenina
Prihliadajte obzvlášť na správnu výsadbu papriky a rajčín, ale aj uhoriek, fazule a melónov. V tabuľke vidieť jasne rozdiel v nárokoch na teplo medzi paprikou a rajčinami, ktoré klíčia pri teplote 10 - 32 °C. Na rozdiel od rajčín, paprika klíči pri minimálnej teplote až 15 °C. V praxi je to približne pri teplote pôdy okolo 18 °C.
Úrodu vysádzame vždy s dôrazom na komplexné optimálne podmienky - rovnako dôležité je nielen teplo, ale aj optimálna závlaha, hĺbka, hustota pri výsadbe, no taktiež ich partnerské pestovanie a striedanie miest.
Autor článku
Páčil sa Vám článok? Podeľte sa s ostatnými