19.05.2020 (Aktualizácia článku: 16.05.2020)
9 tipov od profi záhradkárov pre vylepšenie pestovania paradajok
1. PERMAKULTÚRA
Ako pestovať paradajky v permakultúre?
V máji zasadíme rajčiny do pôdy, na ktorej ležala pol roka slama. Uistite sa, že je slama na celej ploche záhonu. Ku každej rastline vyrobíme treláž - asi 30-40 cm trubku, cez ktorú budete vlievať vodu a hnojivo. Selektívnym zavlažovaním predídete množeniu buriny mimo rastu paradajok (mimo zdroja vody). Ako alternatívu môžete použiť PET fľašu, ktorú zrežete do tvaru, ktor vidíte na videu. Do hnojiva môžeme cez trubky prihodiť trochu biologického hnojiva - ovčieho trusu.
Náš tip - Slamu môžete nahradiť mulčovaním - pokosenou trávou, avšak treba použiť tenšiu vrstvu a posekať ju, aby bola čo najkratšia.
Výhody permakultúry
1. Rajčiny nie je nutné často zalievať
2. Žiadna burina
3. Žiadne okopávanie
4. Žiadne plesne
5. Zalievanie raz týždenne - silné korene zabraňujú odparovaniu vody
6. Silné zakorenenie rajčín
7. Vlhká a kyprá pôda
8. Plody, ktoré ležia na zemi, neprídu do kontaktu s pôdou - nehnijú a neplesnivejú
2. ZALAMOVANIE
Prečo a ako zalamovať paradajky?
Na vysokých paradajkách s oporou by ste mali vylamovať tzv. zálistky (bočné výhonky). Zalamovanie rajčín je jednoduché. Stačí nájsť bočný výhonok, ktorý jednoducho odlomíme. Robíme tak u kolíkových paradajok, nie však u kríčkových. Ak by sme neuskutočnili včas zalamovanie, rajčiak by sa rozkonáril. Takéto paradajky trpia chorobami, zvyšuje sa vlhkosť vo vnútri koruny, dochádza k nedokonalému presvetľovaniu rastlín. Celková úroda by bola mnimálna. Zaštepovanie rajčín má miesto u záhradkárov, pretože prináša bohatšiu úrodu. Rastliny sú krajšie a zdravšie.
3. STÁČANIE LÍSTKOV
Častým problémom v lete v rámci zeleniny je stáčanie lístkov na zelenine, ktorá sa pestuje v sklenníkoch a fóliovníkoch. Dôvodom je nedostatok vody. Nestačí, že pravidelne niekoľkokrát denne zavlažujete, radšej zalejte viac vody, pretože v dôsledku nedostatku vody rastlina nedokáže prijať niektoré prvky z pôdy ako napr. vápnik. Chýbajúci vápnik môžeme vidieť na skrútených lístkoch, prípadne na škvrnách, ktorý vyzerá ako hubový povlak. Mnohí záhradkári sa to snažia riešiť fungicídmi, hľadajú škodcu, pričom pomoc je jednoduchá. Nespoliehajte sa iba na vzdušnú vlhkosť zo skleníku, radšej polievajte menej často ale výdatne, aby ste rastliny nenamáhali.
4. BALKÓNOVÉ PARADAJKY
Mnohí ľudia by si radi vypestovali chutnú zeleninu aj na balkóne. Najvďačnejšia balkónová zelenina sú paradajky. Spolu s uhorkami, baklažánmi, paprikami a inými balkonovými odrodami patria medzi veľmi nenáročnú zeleninu. Ak máte záujem zistiť, ako si vypestovať vynikajúcu zeleninu v pohodlí domova bez záhrady, pozrite si viac informácií od Igora Čerešniaka zo záhradníctva EMMA.
Polievanie záleží od počasia. Keď je slnečnejšie, treba polievať aj 2x denne, zvyčajne však stačí zhruba raz za 3 dni. V črepníkoch musí byť drenáž, aby v prípade dažďov voda odtiekla.
Náš tip - Previsnutá odroda paradajok poskytuje viac úrody ako stojaca rajčina.
5. VERMIKOMPOSTOVANIE
Ak žijete byte a nemáte kde kompostovať, poradíme vám ako na to. Vermikompostovanie je spôsob kompostovania vhodný aj do bytu. Do uzavretej nádoby vkladáte organické zbytky z kuchyne - odrezky zo zeleniny, ovocia, sáčky z čaju a pod. V rozklade pomáhajú kalifornské dážďovky na kompostovanie. Biozbytky sa premenia na dážďovkový čaj (vynikajúce prírodné hnojivo) a na tuhý kompost.
Nádobu si môžete buď vyrobiť sami, alebo použiť domáci kompostér. Ak by ste chceli urýchliť rozklad, odporúčame použiť urýchľovač kompostu Envicomp. Aplikujte ho na každú novú vrstvu kompostu.
6. BIOLOGICKÉ HNOJIVÁ
Balkónové rajčiny je vhodné hnojiť biologickými hnojivami a ochrannými prípravkami. Raz za týždeň odporúčame hnojiť do zeme, ďalší týždeň na listy. Paradajky často trpia nedostatkom železa, v dôsledku absencie ktorého dochádza k chloróze - blednutiu / žltnutiu listov rastlín pestovaných na vápnitých pôdach. V takomto prípade odporúčame siahnuť po železitom hnojive Kapka. Okrem rajčín ho môžete použiť na ruže, petúnie, hortenzie, magnólie, citrusy, papriky, uhorky, jahody, ríbezle, ostružiny, maliny a jablone.
7. MYKORHÍZNE HUBY
-
Tieto huby sú ďalším dobrým tipom pre zlepšenie a dlhodobý príjem vody spolu so živinami - najmä fosforu a draslíka v období dozrievania plodov.
Medzi najobľúbenejšíe spomedzi nášho sortimentu patrí predovšetkým hnojivo Symbivit paradajky a papriky.
1. Zvýšený obsah látok s antioxidačným účinkom
2. Zlepšenie výživy, rastu a zdravotného stavu zeleniny
3. Vyššia výnosnosť a odolnosť
4. Lepšie chuťové vlastnosti
5. Úplne prírodné pestovanie zeleniny
6. Výrazne znížená potreba zálievky a hnojenia
Zistite viac o mykorhíznych hubách a produkte Symbivit:
8. BURINA
Ako sa zbaviť buriny?
Permakultúra je dobrým spôsobom, ako minimalizovať množstvo buriny, avšak pýr, pupenec, bodliak, púpava a ďalší plevel môžu preraziť aj cez vrstvu slamy. V takomto prípade odporúčame neselektívny listový herbicíd so systémovým účinkom - Kyleo. Skvele pôsobí na jednoročné trváce buriny ako napr. pupenec, pýr, púpava, bodliak atď. Ďalším kvalitným výrobkom je Agil 100 EC. Jedná sa o selektívny herbicídny prípravok na ničenie trávovitých burín ako pýr. Ak sa chcete zbaviť ďalších burín, stačí ich vyhľadať v našom e-shope v sekcii Prípravky proti burinám.
9. ŠKODCOVIA A OCHORENIA
Medzi najčastejších škodcov patria pásavky zemiakové, vošky, strapky, molice. Na vošky môžete použiť dravý hmyz - lienky, na molice zasa zmes rastlinného oleja a jari v pomere 4:1, následne ho zmiešajte s vodou v pomere 1:50.
Mnohé ochorenia preferujú vlhkosť a chlad. Ak budete polievať iba ku koreňom rastlín, obmedzíte potenciálny výskyt hubových chorôb. Medzi najčastejšie ochorenia patrí fytoftóra (pleseň) zemiaková - na jej prevenciu použite Tanos, prípadne meďnaté fungicídy.
Proti plesni sivej odporúčame použiť Prolectus.
Ďalšími chorobami, ktorých detail nájdete v našom Katalógu škodcov a chorôb, sú bakteriálna bodkovitosť, škvrnitosť, hniloba špičiek plodov, slnečný úpal a padanie vzchádzajúcich rastlín.
Paradajky bezpochyby patria medzi najobľúbenejšiu zeleninu, ktorá nie je tak náročná na pestovanie. Urobte si aj vy radosť z čerstvých sladkých plodov vašej práce.