Osobné prevzatie tovaru\nákupu na sklade v Trenčíne len na základe OBJEDNÁVKY cez e-shop! Tovar skladom pripravíme do 30 min. Ďakujeme za pochopenie.
0915 / 420 295 0915 / 420 295 | PO - PI 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Lacné postreky - internetový obchod
0
Košík
Košík
0,00 €

Menu
Aktuality » Ako na vrúbľovanie za kôru, štepenie či očkovanie ovocných drevín?

04.02.2021

Ako na vrúbľovanie za kôru, štepenie či očkovanie ovocných drevín?

Od zimy vyštípané ruky? Čo vlastne robíte v januári v záhrade? Tí, ktorí poznajú techniku odoberania vrúbľov a jej význam, už majú všetko nachystané. Práve teraz je najvyšší čas získať výhonok z materského stromu a uskladniť ho do jari. Ako vrúble odoberať, neskôr navrúbľovať na podpník a zabezpečiť, aby sa ujali a rástli samé nové výhonky? 

 

Prečo vrúbľujeme? 

Vrúbľovanie je jednou z najúčinnejších techník, ako zachrániť a rozmnožovať staré a krajové odrody. Keďže táto metóda nám umožňuje kombinovať niekoľko odrezkov aj z ušľachtilých (vzácnych) odrôd na podpník či konár iného ovocného stromu, je viac pravdepodobné, že vyrastie geneticky presná kópia. Je to účinnejšie ako rozmnožovanie semenami. Môžeme vrúbľovať nové odrody, prevrúbľovať staré stromy. Vrúbľovanie je účinné aj na opravu poškodených častí stromov, poprípade si založíte ovocnú škôlku s viacerými odrodami a hybridmi na jednom stromčeku. 

 

Aké sú podmienky úspešného vrúbľovania? 

  • Včas odobrať vrúble – v decembri, najneskôr v januári použijeme na vrúble mladé, jednoročné letorasty z juhovýchodnej (alebo juhozápadnej) strany, dostatočne osvetlenej. 

 

Náš tip
Aby bolo vrúbľovanie úspešné, musíte pracovať len so zdravým vrúbľom a neskôr dobre zaštepenou a ošetrenou časťou stromu. Pre zdravý vývin letorastov, odolnosť rastlín voči hubám a plesniam je mnohými zákazníkmi overená kvalita prípravku
Horká soľ s Boraxom. Výživa bórom a horčíkom je predsa základom, ako predísť predčasnému chradnutiu stromov.

 

  • Na vrúbľoch musí byť dosť zdravých púčikov. Ideálne preto rezať zo stredných častí výhonkov, kde je ich kvalita najvyššia

  • Medzi vrúbľom a podpníkom musí byť kompatibilita. Vyrastie čerešňa na jabloni? Určite nie, ale zato pri správne uskladnenom a vyživenom podpníku z ríbezle, môžeme naň navrúbľovať egreše. 

  • Zvláštnosťou je, že samotný podpník ako spodná časť ovocného stromu s vlastným koreňovým systémom sa zjednocuje do jedného s navrúbľovanou rodiacou časťou stromčeka. Sú geneticky rozdielne a o to viac musíme dbať, aby sme získali plody v požadovanej kvalite  

Na čo si dávať pozor pri odoberaní a uskladňovaní vrúbľov? 

Ako sme spomínali, vrúble odoberáme počas zimy, keď sú teploty nad 0 °C, nemrzne a je vlhko. Vrúble z koruny nikdy neodoberáme počas silných mrazov, keďže sú ich vplyvom vysušené a vo veľmi zlej kondícii. 

Ideálnym termínom pre odoberanie vrúbľov je v období Vianoc, najneskôr do polovice januára. To platí najmä pre kôstkoviny, ktorých púčiky pri neskoršom odobratí môžu „narašiť“ a zle sa takto prijímajú. Odoberať vrúble je možné ešte aj vo februári až v marci, ale už ich neuskladňujeme, len čo najskôr štiepime zo stromu na strom. Vrúble sú už totiž mierne narašené a uskladňovanie by v dobrej kondícii nezvládli.

 

Pozor
Ak chceme mať čo najzdravšie, rovné a priame vrúble, rok pred odobratím ovocný strom prerežeme – super informácie nájdete v blogu Ako správne vykonať zimný rez vo vašej záhrade

 

Vrúble odoberáme z obvodu koruny, nie zvnútra. Používame klasické záhradné nožnice alebo použijeme nástavec na vysoké konáre. Dĺžka vrúbľov ideálne 30 cm. Zviažeme a zväzky označíme. Skvelým tipom je odobrať jednoročné a k nemu pár výhonkov dvojročného dreva pre lepšiu výživu a neskoršie vysychanie. Uskladňujeme na studenom a vlhkom mieste - napr. na severnej strane domu vyhĺbime jamu, machom a lístím ju vystelieme. Vložíme vrúble, končeky obalíme pôdou, opäť zakryjeme vrstvou machu a lístia. 

 

Akú zvoliť techniku štiepenia stromov? 

Techník je skutočne veľa, no pri každej musíme zabezpečiť, aby napojenie vrúbľa bolo pevné, v miestach tesne pod kôrou. Práve tam sú najdôležitejšie cievy a zväzky pre výživu a rast. Rez nech je hladký, pri takmer každej technike vrúbľovania sa odporúča o dĺžke max. 3 cm. Spoje spevňujeme štepárskou páskou, všetky rany (po celej ploche) ošetrujeme voskom alebo emulziou. Vrúbeľ potom skracujeme na 2 až 5 púčikov. 

 

Ako dostať vrúbeľ pod kôru? 

  • Ide o najstarší spôsob vrúbľovania vôbec, vhodný aj pre začiatočníkov.

  • Vďaka jarnému prúdeniu miazgy sa kôra lepšie odďaľuje a vrúbeľ sa pohodlne umiestňuje 

  • Konár podpníka narežeme, zahladíme okraje, rez ku kôre vykonávame zvrchu (2-3 cm dlhý). Pomaly odkrývame kôru. 

  • Na vrúbli vykonáme hladký rez v prostriedku, skrátime na 3 púčiky

  • Za kôru dávame vrúbeľ tak, aby púčik bol cca. v polovici rezu

  • Páskou sa dostaneme tesne nad púčik, rany dôkladne ošetríme. 

 

Do detailov ilustrované vrúbľovanie za kôru nájdete v tomto videu.

 

Pozor, do konca februára je taktiež možné ochrániť ovocné stromčeky roztočmi v plsti. Ide o nastrihané pásy, ktoré pripevňujeme blízko seba a zošívame na koncoch alebo previažeme špagátom. Pásiky obschnú začiatkom jari, samičky sa rozlezú von a požierajú škodcov na stromčekoch. 

 

Očkovanie stromčekov. Ako na to?

Z letorastov vyberáme len očká a tie sa vkladajú do podpníkov. Očkujeme od júla do konca septembra, aby sa predišlo rýchlemu vyklíčeniu a vymrznutiu. Očká sa po vyrezaní do 24 hod. vkladajú na štepený strom. Môžete ich vyrezať aj so stonkou a listom. Očkovanie je šetrné, nenáročné a vhodné pre všetky záhradné stromčeky.

 

Autor článku

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Záhradkárstvo je mojím koníčkom už niekoľko rokov. Často mávam dilemu vo výbere vhodného postreku proti škodcom v našej záhrade. S eshopom lacnepostreky.sk som začala spolupracovať v septembri 2019 ako obsahový manager. S mojím tímom hľadáme komplexné odpovede na vaše otázky. Nenašli ste, čo ste hľadali? Ozvite sa mi na poradna@lacnepostreky.sk a možno práve váš problém bude témou ďalšieho blogu.

Páčil sa Vám článok? Podeľte sa s ostatnými  

Odporúčané prípravky