Osobné prevzatie tovaru\nákupu na sklade v Trenčíne len na základe OBJEDNÁVKY cez e-shop! Tovar skladom pripravíme do 30 min. Ďakujeme za pochopenie.
0915 / 420 295 0915 / 420 295 | PO - PI 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Lacné postreky - internetový obchod
0
Košík
Košík
0,00 €

Menu
Aktuality » Rez viniča: všetko, čo by ste o ňom mali vedieť

10.08.2022

Rez viniča: všetko, čo by ste o ňom mali vedieť

Vinič je skvelou drevinou do každej záhrady – vytvorí príjemnú atmosféru a na jeseň prinesie sladkú úrodu. Či už ste rekreačný pestovateľ alebo profesionálny vinár, určite viete že o vinič sa treba pravidelne starať. Pre zachovanie kondície, rodivosti rastliny a ochranu voči chorobám je dôležitý každoročný rez.

rez viniča

Časti viničového kra

Nadzemná časť viničového kra staršia ako dva roky sa označuje pojmom staré drevo. Na ňom vyrastá dvojročné drevo, teda to, ktoré v predchádzajúcej sezóne slúžilo ako rodivé drevo. Na ňom sa neskoršie objaví jednoročné rodivé drevo. 

Jeho prvé výhonky môžete zhliadnuť po skončení vegetácie a postupnom opadaní listov. Na viniči si treba všímať aj výskyt letorastov, teda nezdrevnatených výhonkov, ktoré vyrastajú z mladých púčikov. Tie zmocnejú, na jeseň zdrevnatejú a postupne sa z nich stáva jednoročné drevo. 

Rada odborníka: Počas zimy, hlavne keď teploty klesnú pod -10 °C, je pre vinič najlepšou zásobárňou rezervných výživných látok staré drevo. Ošetrujte ho prírodnými výťažkami s obsahom chitosanu hydrochloridu na posilnenie bunkových stien a pre lepšiu odolnosť voči infekciám. Aj na starom dreve sa môžu objavovať letorosty, no tie bývajú veľmi málo rodivé. Ideálne je ponechať ich ako základ pre budúcoročné rodivé drevo.

strihanie viniča

Kedy je najvhodnejší čas na rez viniča? V zime

Rez viniča vykonávajte v čase, keď je rastlina ešte vo vegetatívnom stave, no zároveň už skončili silné mrazy. Ideálna vonkajšia teplota na rez je medzi 6 - 10 °C, čo v našich končinách znamená skorú jar, čiže v mesiacoch február a marec. Ide teda o zimný rez viniča, resp. rez hrozna na jar.

Náš tip
Zohľadnite počasie v danej lokalite: napríklad pestovanie a rez viniča na severe Slovenska bude kvôli dlhšie pretrvávajúcim chladným dňom potrebné vykonať neskôr ako na juhu.

 

Ak by ste vinič strihali počas mrazov, chlad by mohol poškodiť čerstvo zrezané konce rastliny a oslabiť ju. Ak by ste naopak rastlinu strihali príliš neskoro, z rezov môže začať vytekať miazga, čo opäť rastlinu iba oslabí – tomuto javu sa hovorí aj že “vinič plače alebo slzí”. Akýkoľvek zásah do živých, zelených častí rastliny spôsobuje zbytočnú záťaž navyše, ktorá sa môže odraziť na nižšej úrode alebo zvýšenej chorobnosti viniča. 

Strihanie hrozna v lete

Hlavný rez je potrebné vykonať v jarných mesiacoch. V prípade potreby je vhodné aj strihanie hrozna v lete – vtedy však vykonávajte iba určité úkony: 

  • prevzdušnenie rastliny – všetky ťažne so strapcami skráťte do takej dĺžky, aby vám po poslednom strapci ostalo ešte tak 5- 10 listov,

  • odstránenie nerodivých zálistkov odstráňte bočné nerodivé zálistky za prvým a druhým listom ťažňa, ak sú bližšie k hlavnému konáre ako strapce, nevylamujte ich, iba skráťte.

kedy strihať vinič

Strihanie hrozna

Vinič je drevina, ktorá prináša úrodu hrozna iba na jednoročnom dreve – to znamená, že rodivé sú iba tie konáre, ktoré narástli počas minulej sezóny. Staršie drevo (dvoj- a viacročné) je nerodivé a vyháňa iba listy a nerodivé výhonky. K celému úkonu potrebujete kvalitné, ostré nožnice, vďaka ktorým vykonáte presný a jemný rez. Na tenšie konáre vám postačia záhradné nožnice, na hrubšie konáre odporúčame silnejšie, obojručné nožnice

Odstránenie starého, vyrodeného dreva

Na začiatku je potrebné odstrániť staré drevo, čiže dvoj- a viacročné, vyrodené ťažne, ktoré rastlinu v nadchádzajúcej sezóne budú iba zbytočne oberať o silu. Minuloročné, vyrodené ťažne strihajte čo najbližšie ku konáru alebo kmeňu. Odstráňte tiež poškodené, choré a suché časti a výhonky z kmienka.

Redukovanie ťažňov a tvarovanie

Po odstránení nadbytočných častí prichádza na rad redukovanie a tvarovanie. Redukovanie jednoročného dreva je dôležité pre optimálnu rodivosť – nadmerná úroda by uberala viniču živiny a podporovala výskyt ochorení. 

Jednoročné drevo režte na 6-10 očiek tak, aby boli ťažne (rodivé konáre) vzdialené čo najďalej od seba. Platí, že čím silnejší vinič máte, tým viac očiek môžete ponechať. Ako rozoznáte silu rastliny? Silný vinič je väčšinou staršia rastlina s mohutnejšou stavbou a dobrou koreňovou sústavou.noznice na hrozno

Rez záložných výhonov – čapíkov

Okrem ťažňov, ktoré vám prinesú úrodu, je dobré zrezať jednoročné výhony aj na zálohy alebo tzv. čapíky. Tie zabezpečia rast výhonov na ďalšiu sezónu a sú zálohou v prípade, ak by rastlinu napadlo ochorenie alebo iné (napr. mechanické) poškodenie. Čapíky sa zrezávajú na 1-2 očká, šikmým rezom (kvôli odtoku dažďovej vody z rezu) vždy smerom od púčiku. 

Rez viniča v druhom roku

Mladé rastliny sa rok po výsadbe režú špeciálnym spôsobom- kratší z dvoch výhonov skráťte na zálohu- na 1 očko a dlhší, silnejší výhon skráťte na želanú výšku budúceho kmeňa. Ak je aj tento výhon príliš tenký, zrežte ho na dve očká- vytvorenie kmeňa sa tak posunie o jednu sezónu. V prípade, ak sú vaše rastliny staršie, stačí vám rez vykonať podľa pokynov vyššie. 

zdravé hrozno a vinohrad

Zaťaženie viniča 

Ešte pred samotným rezom sa odporúča zohľadniť optimálne zaťaženie konkrétneho viniča. Ide o množstvo púčikov, ktoré sa ponechávajú na kre v prepočte na m2. U nás je najviac rozšírené nízke (4 – 6), stredné (6 – 8) a vysoké zaťaženie (8 – 10). Jednoduchou pomôckou je mohutnosť, „váha“ strapca. Čím sú strapce väčšie, tým nižšie zaťaženie zvládajú. Tak je tomu v prípade modrých odrôd, akými je Frankovka, z bielych odrôd napríklad Malverina.

Druhy rezu viniča

Rezy viniča je možné vykonať rôznymi spôsobmi- závisí od toho, aký tvar, vzrast a veľkosť majú rastliny mať a od toho, akým spôsobom ich budete uchytávať. 

Vedenie “na záves”

Typ vysokého vedenia viniča, pri ktorom sú ťažne ďaleko od seba, pre dostatočnú cirkuláciu vzduchu. Pri vedení na záves môže mať rastlina jedno aj dve ramená, vedené v dvoch etážach. Počet a dĺžka kordónov- teda ramien viniča, z ktorých vyrastajú ťažne, je variabilná- závisí od veku a sily konkrétnej rastliny. 

Stredné vedenie

Najrozšírenejšia a obľúbená forma- nevyžaduje si toľko priestoru a rastliny môžete vysádzať bližšie pri sebe. Pri strednom vedení majú kmienky cca 1 meter a na vrchu je “hlava” s výhonmi. Rastline pri reze ponechajte 1-2 ťažne, ktoré následne ohnete a uviažete o (horizontálny) vodiaci drôt, vďaka čomu sa prúdenie miazgy rovnomerne rozloží. Ohýbanie môžete odložiť na teplejšie mesiace, kedy budú konáre vďaka prúdiacej miazge mäkšie a nezlomia sa.

Nízke vedenie

V súčasnosti už zriedkavo používaný typ rezu- pri ktorom rastlina nemá žiaden kmienok, a hlava z ktorej vyrastajú výhony, je pár centimetrov nad zemou. Nadzemná časť kra je rozložená čo najnižšie pri zemi. Výhony upevníte jednoducho o kolík, a pri tomto reze nevytvárate ťažne ale iba dvoj-očkové čapíky, ktoré prinesú úrodu. 

choroby viniča

Výber vhodného druhu rezu

Účelom rezu je efektívne tvarovať vzrast viniča, ktorý treba prispôsobiť rôznym vonkajším, priestorovým podmienkam, ale aj konkrétnej opore. Tú môže predstavovať stĺpik, drôt, kolíky, ktorú vždy umiestňujte nad vinič. Tým sa vám bude lepšie manipulovať s letorastmi. Tam, kde chcete minimalizovať vplyv nečistôt a buriny, odporúčame použiť chrániče stromov s prispôsobiteľným priemerom pre jednoduchšie kosenie a úpravu blízkeho okolia. 

Jedným z najrozšírenejších druhov rezu ako v domácich záhradkárskych podmienkach, tak aj vo vinohradoch, je stredný (rýnsko-hesenský) rez, ale je na vás a možnostiach vašej záhrady, aký spôsob strihania hrozna zvolíte vy. Vo všeobecnosti platí, že každým odporúčaným rezom viniča prispievate k lepšej cirkulácii vzduchu medzi jednotlivými vetvičkami a prúdeniu živín. Ak počas úpravy viniča zaznamenáte akokoľvek napadnuté drevo, okamžite ho odstráňte a nenechávajte poblízku. Takýto ker spáľte a použitý rezný nástroj poriadne dezinfikujte. Inak by sa nákaza preniesla na ďalšie časti viniča.

choroby hrozna

Chyby pri reze viniča a prevencia chorôb

Pestovanie hrozna v záhrade alebo vinohrade vám bude vďaka správnemu rezu prinášať množstvo radosti. Ak sa vám však podarí urobiť chybu pri reze a vaše rastliny ohrozia choroby viniča, takto im môžete predísť: 

  • poškodenie vonkajšími vplyvmi: nečakané vplyvy počasia (ľadovec, náhle oteplenie) alebo oslabenie rastliny mrazom (kvôli priskorému rezu) môžu podporiť výskyt ochorení, na ktoré je ideálnou prevenciou použitie širokospektrálneho fungicídu, napr. Folpan 80 WDG, ktorý dokáže pri mechanickom poškodení rastliny zamedziť aj rozvoju tzv. ranových patogénov,zato 50

  • slabé prevzdušnenie rastliny: spôsobí zvýšenú vlhkosť a výskyt rôznych hubových a plesňových ochorení –  rastlinu môžete ochrániť prevzdušňovacím letným rezom listov a šľahúňov a aplikáciou postreku na vinič, napríklad Zato 50, Melody combi či Cabrio top.

Veríme, že vám naše rady pomôžu a držíme palce na ceste za vašou vysnívanou úrodou!

Autor článku

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Záhradkárstvo je mojím koníčkom už niekoľko rokov. Často mávam dilemu vo výbere vhodného postreku proti škodcom v našej záhrade. S eshopom lacnepostreky.sk som začala spolupracovať v septembri 2019 ako obsahový manager. S mojím tímom hľadáme komplexné odpovede na vaše otázky. Nenašli ste, čo ste hľadali? Ozvite sa mi na poradna@lacnepostreky.sk a možno práve váš problém bude témou ďalšieho blogu.

Páčil sa Vám článok? Podeľte sa s ostatnými  

Odporúčané prípravky

Používame cookies

Náš eshop využíva súbory cookie, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu. Okrem toho používame aj súbory cookie na anonymné analytické účely, ktoré nám pomáhajú lepšie porozumieť vašim preferenciám a zlepšovať naše služby. Pokiaľ s použitím týchto súborov cookie nesúhlasíte, môžete ich odmietnuť. Vaše rozhodnutie neovplyvní základné fungovanie e-shopu.

Zobraziť detaily