Osobné prevzatie tovaru\nákupu na sklade v Trenčíne len na základe OBJEDNÁVKY cez e-shop! Tovar skladom pripravíme do 30 min. Ďakujeme za pochopenie.
0915 / 420 295 0915 / 420 295 | PO - PI 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Lacné postreky - internetový obchod
0
Košík
Košík
0,00 €

Menu
Aktuality » Ako sušiť alebo zamraziť bylinky na zimu?

26.12.2020

Ako sušiť alebo zamraziť bylinky na zimu?

Čo urobiť hneď po zbere byliniek? Uchovať v nich čo najdlhšie vzácne látky správnym uskladnením, sušením a zamrazovaním. Existuje viacero spôsobov, ktoré sa líšia podľa druhu byliniek, najliečivejších častí, miesta sušenia alebo podľa konkrétnej formy zamrazovania. Viac sa dočítate v nasledujúcom článku. 

 

Ako postupovať, aby sušenie byliniek uchovalo maximum liečivých látok? 

Po zbere byliniek začíname so sušením najneskôr do 6-8 hodín. Čerstvé odrezky potrebujú dobrú ventiláciu, prístup vzduchu, nikdy však bylinky zbytočne neprehrievame a už vôbec nenechávame na priamom slnku. Sušenie je vlastne procesom zbavovania sa vody. Z byliniek sa stáva trvanlivá, zdravá a ďalej spracovateľná surovina. 

Kvalita sušenia závisí aj od spôsobu prevozu a dočasného uskladňovania. Bylinky ukladáme v tenkých vrstvách. Ideálne do košíka, nie do plastových tašiek ani sáčkov. Pracujeme s nimi opatrne, ideálne po jednom, netlačíme na ne. Bylinky sa v uzavretých taškách môžu rýchlo zapariť, pokryjú ich plesne, postupne zahnijú

Dokážete ich sušiť rýchlo viacerými spôsobmi, no pri každom treba zabezpečiť, aby teplota nevystúpila nad 45 °C, priestor bol dostatočne vetraný pri čo najvyššej absencii priameho svetla. Týmito podmienkami podporujeme oxidáciu baktérií na bylinkách, ako napríklad pri vysoko účinnom dezinfekčnom prostriedku Sanogarden. Bylinky zostávajú svieže, v prirodzenej farbe a bez poškodení. 

 

Náš tip
Preventívne počas vegetácie preto používame prípravok na ochranu rastlín, byliniek a korenín s obsahom chitosanu hydrochloridu. Zvyšuje sa ich výnos, rýchlosť klíčenia a odolnosť voči patogénnym hubám a baktériám. 

 

Ktoré priestory sú ideálne na sušenie byliniek? 

Na sušenie byliniek nestačí mať len priestrannú povalu alebo šopu, ale rozhliadnuť sa treba aj po správnych pomôckach. Zrýchlený proces pri uchovaní vzácnych vitamínov a éterických olejov dosiahneme aj bežným voľným usušením. Rozprestrieme ich na tenko, na sitá alebo čistý papier (na pečenie, ale nie na novinový či na papiere z časopisov, tie sú plné farbív). 

Skvelým tipom je vytvoriť si rámy na sušenie. Čo robiť, ak nemáte špeciálne podnosy? Doma si vystačíte napríklad aj so sušiakom na bielizeň (z vlastnej skúsenosti ☺), prípadne naň môžete položiť sieťku proti hmyzu z okien. Vňať a podzemné časti sa dobre sušia zviazané vo zväzkoch na povrázkoch.      

 

Ako sušiť bylinky v rúre? 

Ide o jeden z najrýchlejších spôsobov, no rúru nastavujeme na čo najnižšiu teplotu (do  50 °C) a kontrolujeme, aby sa neprehriali. Plne funkčný by mal byť aj ventilátor, respektíve nechávame pootvorené dvierka (teplota nevystúpi nad 45 °C). 

 

Riskantné sušenie v mikrovlnke? 

Sušíme len listy byliniek, stonky a iné časti by sa rýchlo prehriali. Postupujeme po 30-sekundových intervaloch, v závislosti od veľkosti listu. Pravidelne ich obraciame, viaceré bylinky netreba sušiť dlhšie než minútu. Proces ukončíme, keď sú takmer suché a ešte ich na pár minút necháme v mikrovlnke.

Sušíte v interiéri? Vyhýbajte sa priamemu kontaktu pri zdrojoch tepla. Bylinky nerozmiestňujeme priamo na radiátore, ale skôr sa snažíme o dobrú cirkuláciu vzduchu. 

 

Náš tip
Neviete, ako sa v tomto čase zbaviť otravného hmyzu v domácnosti? Po úspešnom sušení si okrem iných foriem spracovania dokážete vytvoriť účinný domáci repelent. Najvhodnejšie sú silne aromatické vône klinčeku, taktiež rozmarínu, ligurčeku a tymiánu. Používame namočené v alkohole alebo v jablčnom octe.

 

Kontrola správnosti sušenia. Ako na to? 

Sušenie voľne na vzduchu nemá trvať dlhšie než 7-8 dní pri kvetoch, listoch a vňati. Niektoré podzemné časti sa sušia 3-4 týždne. Sú suché, pri dotyku sa lámu? Takto sa správajú najmä byle a korene bylín, listy jemne šuchocú a nie je náročné ich v prstoch rozdrviť na jemný prach. Najtvrdšie však zostávajú usušené plody. Uskladňujeme ich vo vzduchotesných pohároch. 

 

Dlhotrvajúca chuť v bylinnej soli

Máte veľa byliniek? Ich úžasná chuť a vôňa bude pretrvávať v skvelej bylinnej soli, ktorú použijete pri každej delikatese z mäsa, v omáčkach, v polievkach atď. Do bylinnej soli vyberáme max. 5 druhov, ideálne tymián, rozmarín, mätu, bazalku, šalviu, oregano... 

Bylinky očistíme, jemne usušíme a nasekáme nahrubo, zasypeme hrubozrnnou morskou soľou (polovica objemu). Pomer objemu soli a byliniek 1:4! Ďalej sekáme na čo najdrobnejšie. Pridáme zvyšok soli. Rozprestrieme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme pri izbovej teplote preschnúť 2-3 dni.  

 

Ako variť celý rok s čerstvými bylinkami? (Lenka)

Zmrazte ich! Čerstvé bylinky osušte papierovou utierkou. Rozložte ich do mrazničky na umelú misku (vhodnú do mrazničky) / denko / panvicu na zhruba hodinu alebo kým nezamrznú. Vložte zamrazené bylinky do umelých misiek. Vytlačte z nich vzduch. Citrónová tráva dokáže zmrznúť v priebehu niekoľkých minút. Bylinky vydržia v mrazničke 1 - 2 mesiace. Pred použitím ich nerozmrazujte, pretože stmavnú a stratia čerstvý vzhľad. Odporúčame nastaviť teplotu na -17°C. Po vybratí z mrazničky ich rovno môžete hodiť do polievky :)

 

Najlepšie bylinky na zamrazenie

Bazalka, Pažítka, Kôpor je lepší zmrazený ako sušený, Mäta, Oregáno, Šalvia, Šťavel (lepší mrazený ako sušený), sladké drievko, šťavel, estragón, tymián a iné.

 

Náš tip
Na zmrazenie použite plastové mraziace sáčky. Vákuové vrecká s pásikom sú vyrobené z odolnejšieho materiálu. Z vreciek môžete vysať vzduch pomocou slamky. 

 

A čo tak zmrazené bylinky v ľadových kockách?

Zamrazené čerstvé nakrájané bylinky v ľadových kockách

1. Vyberte z byliniek najzdravšie časti a nakrájajte ich. Môžete využiť aj čerstvé drobné ovocie ako maliny či čučoriedky

2. Nalejte vodu do formy na ľadové kocky cca do štvrtiny výšky kociek

3. Naplňte formu bylinkami alebo drobným ovocím tak, aby boli celé ponorené

4. Keď ich naplníte, dolejte do formy vodu

5. Vložte do mrazničky

6. Po zamrznutí ich vyberte z formy do priesvitných sáčkov v mrazničke

 

Vyskúšaný super nápad

Ak nemáte radi roztopený ľad v nápojoch, pretože zriedia chuť drinku, vhoďte do nich ľadové kocky naplnené mätou, citrónovou šťavou a kúskom citróna. V pohári ukážu dokonalo a nápoj nestratí svoju chuť. 

 

Bylinky zamrazené v oleji – úžasná babská rada (Táňa)

 

Taktiež môžete používať klasické priehradky na ľadové kocky. Do 2/3 naplníme nakrájané bylinky (vhodné kombinácie predstavuje tymián so šalviou a rozmarínom). Zalejeme panenským olivovým olejom alebo rozpusteným maslom, zakryjeme fóliou a necháme zmraziť. Výhodou je, že bylinky uchránite pred zhnednutím a spálením od mrazu, máte ich tak vždy čerstvé do dusených, pražených jedál a polievok. 

Autor článku

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Záhradkárstvo je mojím koníčkom už niekoľko rokov. Často mávam dilemu vo výbere vhodného postreku proti škodcom v našej záhrade. S eshopom lacnepostreky.sk som začala spolupracovať v septembri 2019 ako obsahový manager. S mojím tímom hľadáme komplexné odpovede na vaše otázky. Nenašli ste, čo ste hľadali? Ozvite sa mi na poradna@lacnepostreky.sk a možno práve váš problém bude témou ďalšieho blogu.

Páčil sa Vám článok? Podeľte sa s ostatnými  

Odporúčané prípravky

Na sklade > 5 ks
*****
Novinka
Bros repelent proti komárom a kliešťom zelená sila
4,38 €
 ks 
+
-
Prípravok v spreji chrániaci proti štípancom komárov a kliešťov. Neobsahuje syntetické chemikálie.
Na sklade > 20 ks
*****
Novinka
Chitopron 5%
3,84 €
 ks 
+
-
Prírodný produkt, ktorý aktivuje odolnosť rastlín proti patogénnym hubám a baktériám.
Na sklade > 20 ks
*****
Diffusil repelent Family
6,01 €
 ks 
+
-
Vysoko účinný repelentný prípravok proti komárom, kliešťom a ovadom. Prípravok možno striekať ako na pokožku, tak aj na odev a obuv.

Používame cookies

Náš eshop využíva súbory cookie, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu. Okrem toho používame aj súbory cookie na anonymné analytické účely, ktoré nám pomáhajú lepšie porozumieť vašim preferenciám a zlepšovať naše služby. Pokiaľ s použitím týchto súborov cookie nesúhlasíte, môžete ich odmietnuť. Vaše rozhodnutie neovplyvní základné fungovanie e-shopu.

Zobraziť detaily