28.09.2022
Podrobný návod, s ktorým vám pôjde strihanie hrušky od ruky
Bohatá úroda a zdravie vašich hruškových stromov zabezpečíte, okrem iného, aj pravidelnými a správne vykonanými rezmi. Tých je hneď niekoľko druhov, závisí, v akej fáze života sa strom nachádza, či chcete rezom vyriešiť nejaký konkrétny problém a samozrejme – závisí aj od sezóny. Ako a kedy strihať hrušky?
Rez ovocných stromov
Rezy koruny nie je možné vykonávať paušálne rovnako – závisí od druhu, vzrastu, zdravotného stavu či od požadovaného tvaru koruny…V prvých rokoch po vysadení je cieľom rezov pestovanie silnej a pevnej koruny s pravidelnou rodivosťou. Vo vyššom veku rezom udržujeme správny pomer medzi rastom koruny a rodivosťou. Zmladzovací rez zabraňuje únave, podporuje obnovu rastu a rodivosti. Rez tiež ovplyvňuje počet, veľkosť a kvalitu úrody.
Rezom k bohatej úrode
Podpora rovnováhy medzi rastom a rodivosťou je nutná správnym rezom a výživou. Pravidelný, stredne hlboký rez a dostatočné hnojenie (dusíkaté, fosforečné a draselné hnojivá) zabezpečí každoročnú primeranú úrodu a zabráni vysileniu stromu.
Základné termíny
Pri reze je dôležité poznať pomenovania a vlastnosti jednotlivých častí stromu:
-
terminálny, stredný konár: rastie zvislo smerom hore, v predĺžení kmeňa;
-
ramená: konáre, vyrastajúce do strán z terminálneho konára;
-
výhony: na konci ramien vyrastajú predlžujúce, najbližšie k nim rastú konkurenčné;
-
obrasty: môžu byť drevné (nerodivé) alebo rodivé – s púčikmi, sú po bokoch konárov;
-
púčiky: počas vegetácie ich nazývame očkami, počas vegetačného pokoja sú viditeľné – tie štíhlejšie sú listové a drevné, oblejšie sú kvetové;
-
letorasty: prírastky počas vegetácie, počas pokoja ich voláme výhony.
Základy by sme mali, aké rezy je teda pre zdravie vašich hruškových stromov potrebné počas roka vykonávať? Kedy je ideálne strihať hrušky?
Prvý rez a rez v prvých rokoch
Stromček si po vysadení vyžaduje svoj prvý rez. Pri tomto reze ponechávame maximálne päť rovnako silných, do bokov pravidelne rozložených, ramien. Ostatné výhony odrežeme tesne pri kmeni na konárový krúžok.
Stromčekom, vysadeným na jeseň, ktoré majú dobre vyvinuté korene, najprv skrátime najvyššie rameno o dve tretiny jeho dĺžky a a zvyšné ramená o polovicu dĺžky. Posledný púčik má smerovať smerom von z koruny a konce ramien majú byť cca v jednej rovine.
Čerstvo vysadený a mladý stromček nemá všetky pôvodné korene, preto je potrebné korunu skrátiť úmerne ku koreňom. Ak vysádzame na jar, rez vykonáme ešte pred vysadením. Rez po výsadbe hrušky na jeseň skracujeme výhony iba čiastočne a celý rez robíme až na najbližšiu jar.
Letný rez
Letný rez hrušiek alebo “rez za zelena” spôsobuje obmedzenie rastu stromu – čo môžeme využiť pri tvarovaní nepravidelne rastúcej koruny.
Ak skrátime vegetačný vrchol vo fáze jeho rastu, rast sa oslabí a nezastrihnuté letorasty budú naopak rásť bujnejšie. Od konca júla do polovice augusta (počas fázy vytvárania koncového púčika) môžeme skrátiť letorasty pre podporu lepšieho vývinu púčikov.
Zimný rez
Aj v zime je možné rezať hrušku a podporiť tak jej zdravie a úrodnosť. Pri stromoch so slabým rastom robíme strihanie hrušky naň – pred obdobím vegetačného pokoja.
Rez bujne rastúcich stromov je vhodný až na jar, v období pučania až kvitnutia – tento rez obmedzí rast. Zimný rez hrušky sa nesmie vykonávať pri teplote nižšej ako je -8 °C, mráz by mohol poškodiť obnažené pletivo.
Presvetľovanie koruny
Pri reze je vhodné kombinovať skracovanie konárov s odstraňovaním celých konárov – čím dosiahneme presvetlenie koruny a posilnenie celého stromu. Zabránime tým, okrem iného, aj výskytu nežiaducich lišajníkov.
Hlavné konáre je potrebné pravidelne skracovať, inak by ostali veľmi slabé. Skracovanie však netreba ani preháňať – vznikli by tak príliš silné a neohybné konáre a prehustená koruna. Vďaka presvetleniu koruny udržíme dobrý zdravotný stav a zamedzíme výskytu hubových a plesňových ochorení.
Zmladzovací rez
Zostarnutým stromom je potrebné zmladiť korunu – hlbším rezom do starého dreva v predjarnom období. Pri zmladzovaní v prvom rade presvetlíme korunu, odstránime suché a choré konáre a následne režeme hlavné konáre smerom zhora nadol.
Čím je strom starší, tým viac môžeme skrátiť horné konáre – o štvrtinu až polovicu, v závislosti od veku a zdravotného stavu stromu.
Pre podporu úrodnosti stromu je dôležité použiť dusíkaté hnojivá, nie však tesne pred rezom! Hnojenie je ideálne vykonať rok pred plánovaným zmladzovaním.
Osobitosti rezu hrušky
Rezy hrušky sú podobné ako rezy ostatných ovocných stromov, predsa však majú aj svoje osobitosti:
-
Hrušky majú vzpriamený charakter rastu a bohatú tvorbu vlkovitých prírastkov na staršom dreve.
-
Terminálny konár má presahovať rovinu koncov bočných konárov cca o 10 cm.
-
Pri voľnejšie rastúcich tvaroch skracujeme konáre iba mierne a hlbší rez využívame iba vtedy, ak je cieľom dosiahnutie ideálnej podriadenosti konárov, inak sa vytvorí priveľa blízkych vzpriamených výhonov.
-
Hrušky majú výbornú regeneračnú schopnosť a preto môžeme zmladzovať aj veľmi staré stromy (staré niekoľko desaťročí).
Aké náradie použiť?
Pre presný a ľahký rez potrebujete kvalitné náradie. Prvoradá je pílka na konáre, s ktorou odpílite aj hrubšie a pevnejšie drevo. Na veľmi hrubé (už odrezané) konáre alebo na naštiepanie spíleného stromu využijete sekeru – tá vám, oproti pílke, prácu s veľkými kusmi dreva uľahčí a urýchli.
So záhradnými nožnicami zase poľahky odstránite mladé, pružné konáre.
Hnojivá a postreky na hrušky
Hruškové stromy potrebujú celoročnú starostlivosť a ochranu pred ochoreniami a škodcami. Ako sme spomínali vyššie, pre hrušky sú vhodné tieto hnojivá:
-
dusíkaté: Močovina, Síran amónny
-
fosforečné: Superfosfát
-
draselné: PowerOF-K
Na ochranu pred škodcami a ochoreniami zabojujete účinnými postrekmi, napríklad:
-
moníliová hniloba: Quick Magnicur, Signum, TOPAS 100 EC
-
roztočce: Mavrik 2 ef, Ortus 5 sc, Vertimec 018 ec a iné
Pri správnej starostlivosti budu hrušky a iné jadroviny menej náchylné na ochorenia a výskyt škodcov. Ak podporíte ich zdravie aj pravidelnými rezmi vďaka našim tipom, tak máte bohatú úrodu každý rok zaručenú.
Chýba vám tu nejaký tip alebo máte otázku či pripomienku? Napíšte nám!