Červené kôstkoviny
Červené kôstkoviny sú druhy ovocných stromov, ktorých plody majú kôstku a vonkajšia dužina je často sfarbená do červena alebo majú červené odtiene.
Aké ovocné druhy patria medzi červené kôstkoviny?
Čerešne, višne, slivky (červeno sfarbené), nektárinky, broskyne (červené odrody). Červené kôstkoviny najlepšie rastú na slnečných stanovištiach s dobre priepustnou pôdou. Potrebujú pravidelné zavlažovanie, najmä v období sucha, a sú citlivé na mrazy, hlavne počas kvitnutia. Aby sa podporil zdravý rast a lepšia úroda, je dôležité červené kôstkoviny pravidelne orezávať. Kôstkoviny sú často terčom rôznych škodcov, ako sú vošky, vrtivky či piliarky. Tiež sú náchylné na niektoré hubové choroby, ako napríklad monilióza (hniloba plodov). Červené kôstkoviny obvykle dozrievajú počas leta a je dôležité ich zbierať v čase, keď sú plody úplne zrelé, pretože po odtrhnutí už nedozrievajú tak výrazne ako niektoré iné druhy ovocia.
Aké ovocné druhy patria medzi červené kôstkoviny?
Čerešne, višne, slivky (červeno sfarbené), nektárinky, broskyne (červené odrody). Červené kôstkoviny najlepšie rastú na slnečných stanovištiach s dobre priepustnou pôdou. Potrebujú pravidelné zavlažovanie, najmä v období sucha, a sú citlivé na mrazy, hlavne počas kvitnutia. Aby sa podporil zdravý rast a lepšia úroda, je dôležité červené kôstkoviny pravidelne orezávať. Kôstkoviny sú často terčom rôznych škodcov, ako sú vošky, vrtivky či piliarky. Tiež sú náchylné na niektoré hubové choroby, ako napríklad monilióza (hniloba plodov). Červené kôstkoviny obvykle dozrievajú počas leta a je dôležité ich zbierať v čase, keď sú plody úplne zrelé, pretože po odtrhnutí už nedozrievajú tak výrazne ako niektoré iné druhy ovocia.