08.11.2022 (Aktualizácia článku: 14.02.2025)
Kedy sadiť a strihať černice a ako získať bohatú úrodu?
#černice #Strihanie #Hnojenie #Rozmnožovanie #Výsadba #PestovaniePestovanie černíc nie je v našom miernom pásme ničím nezvyčajným. Tieto pichľavé kríky s trpkosladkými plodmi si pre každoročnú bohatú úrodu vyžadujú správnu starostlivosť. Ako černice sadiť, strihať a hnojiť? Nesprávnou starostlivosťolu by ste sa mohli pripraviť o úrodu.
Černice sú nenáročné a celoročne zelené
Černice (ostružina černicová) patria medzi najmenej náročné plodiny. Vo všeobecnosti ich delíme na “černice, rastúce vzpriamene” a “plazivé černice”. Černica sa pestuje podobne ako maliny, vyžaduje si však viac vlahy, menej dobre odoláva mrazom a je menej náročná na hnojenie a pôdu.
Vzpriamene rastúce kultivary sú náročnejšie na ekologické podmienky. Vyžadujú si priepustnú, humusovú, ílovito piesočnatú pôdu a dostatok vlahy. Sú veľmi citlivé na zamŕzanie dreva a vyžadujú si chránené, slnečné stanovisko. Dozrievanie černíc a bohatá úroda vás potešia v júli a začiatkom augusta.
Plazivé černice si vyžadujú teplú polohu a patria medzi najskromnejšie ovocné rastliny. V teplejších oblastiach Slovenska o listy neprichádza, často sa vysádza k plotu ako stálozelená plazivá rastlina.
Kedy sadiť černice a ako na to?
V prvom rade potrebujeme mať pripravené sadenice černíc. Zaobstaráme si ich podobne ako pri malinách – potápaním alebo koreňovými odrezkami. Takto získané sadenice, skrátené na 2-3 púčiky, vysádzame spravidla na jar do radov, vzdialených 2,5 m.
Vzpriamene rastúce kultivary vysádzame 1-1,5 m od seba a plazivé kultivary 2-3 m od seba. Na jar je vhodné vysádzať najmä beztŕňové černice, ktoré sú veľmi citlivé na mráz.
Černice môžeme vysádzať aj na jeseň – ak máme po ruke dobre zakorenené sadenice. Je potrebné stihnúť výsadbu počas skorej jesene (september/október) aby sa rastlina dokázala v pôde dobre ujať, kým prídu prvé mrazy.
Po výsadbe je dôležité sadenice dobre poliať a zamulčovať senom, slamou alebo štiepkou. Černice vysadené na jeseň profitujú zo zimnej vlahy a je tak väčšia šanca, že sa už na budúcu sezónu môžete tešiť z prvej úrody. Pre dobrú úrodu a zdravie rastlín je potrebné aj pravidelné strihanie černíc.
Strihanie černíc má jednoduché pravidlo
Černice je vhodné strihať dvakrát ročne – niektorí záhradkári strihajú iba raz, koncom zimy. Cieľom je presvetľovací rez, ktorý prevzdušní celý ker, zabráni vzniku hubových ochorení a podporí úrodnosť rastliny. Ako na to?
Kedy strihať černice
Keď neviete, kedy a ako strihať černice, stačí, keď si zapamätáte, že strihaniu černíc by ste mali venovať v roku dvakrát. Raz po zbere úrody a druhý krát skoro na jar. Cieľom má byť presvetlenie rastliny a odstránenie bujných prírastkov.
Prvý rez vykonávame po dozretí a zbere plodov, čiže ideálne na skorú jeseň. Odstraňujeme vyrodené výhonky, všetky poškodené konáre a na jednoročných výhonkoch zastrihávame obrasty za piatym listom.
Strihanie černíc na jar sa vykonáva po končení tuhých mrazov, v južných oblastiach už vo februári alebo začiatkom marca. Vyberieme cca 6 najlepších výhonov, skrátime ich o cca jednu pätinu dĺžky a bočné obrasty zastrihávame na 5-6 očiek. Ostatné výhony a obrasty odstránime.
Hnojenie černíc
Černice sú vďaka svojej nenáročnosti veľmi málo náchylné na ochorenia či škodcov a nevyžadujú časté alebo bohaté hnojenie. Aj napriek tomu im môžeme, na podporu zdravia a bohatej úrodnosti, dopriať niektoré z nasledujúcich hnojív:
-
Symbivit: mykorhízne huby sa napoja na korene rastliny, budú rásť, čerpať živiny z pôdy a podporovať tak rastlinu počas celého jej života,
-
Juhočeské hnojivo na jahody a drobné ovocie: organominerálne NPK hnojivo, používame na začiatku a v priebehu vegetačného obdobia,
-
Floria jahody a iné drobné ovocie: rýchlo pôsobiace dvojzložkové hnojivo, je skvelým zdrojom organických látok a živín. Vďaka obsahu draslíka posilňuje bunkovú štruktúru rastliny.
Černice sú nielen chutné, ale aj mimoriadne zdravé. Obsahujú veľké množstvo vitamínov, antioxidantov a vlákniny, ktoré prospievajú nášmu telu.
Prečo jesť černice?
Černice sú bohaté na vitamín C, ktorý podporuje imunitu a pomáha pri tvorbe kolagénu. Obsahujú aj vitamín K, dôležitý pre zdravie kostí a správne zrážanie krvi. Okrem toho sú zdrojom mangánu, ktorý zohráva úlohu pri metabolizme a ochrane buniek pred voľnými radikálmi.
Vďaka vysokému obsahu antioxidantov černice spomaľujú starnutie buniek a chránia pred zápalmi. Majú nízky obsah cukru, no zároveň zasýtia, čo z nich robí ideálnu súčasť zdravej stravy. Černice sú plné vlákniny, ktorá prospieva črevám a podporuje trávenie. Pravidelná konzumácia môže pomôcť pri znižovaní cholesterolu a ochrane srdca.