0915 / 420 295 | PO - PI 8:00 - 16:00
Lacné postreky - internetový obchod
0
Košík
0,00 €

Menu
Náš e-shop expeduje zásielky. Prosíme Vás o trpezlivosť, keď budete dlhšie čakať na doručenie tovaru. Robíme maximum, aby sme tovar odosielali čo najskôr.
Aktuality » Ako strihať vinič a ako ho chrániť pred škodcami?

28.02.2020

Ako strihať vinič a ako ho chrániť pred škodcami?

Zdravé červené hrozno na kríku viniča

Jednotlivým odrodám vín treba porozumieť a zveľaďovať ich tak, aby ste sa vo finálnej fáze tešili zo šťavnatých a bohatých strapcov. Tí, čo pestujú vinič hroznorodý vo svojom vlastnom vinohrade, dobre vedia, aké namáhavé je zabrániť jeho oslabeniu a postupne presúvať živiny do rodiacej časti dreva. V tomto článku vám prinášame zopár rád ohľadom agrotechniky rezu viniča a minimalizovania vplyvu škodcov zvonku. 

Práve zimný rez viniča jedným z najdôležitejších pozitívnych zásahov pre jeho rast a úrodu. Základný princíp spočíva v dosiahnutí takého efektu, aby na starom dreve vyrastalo dvojročné a na tom jednoročné. Preto pred akýmkoľvek strihaním by mal každý záhradkár dôsledne poznať vinič po jeho jednotlivých častiach.

 

Časti viničového kra

Nadzemná časť viničového kra staršia ako dva roky sa označuje pojmom staré drevo. Na ňom vyrastá dvojročné drevo, teda to, ktoré v predchádzajúcej sezóne slúžilo ako rodivé drevo. Na ňom sa neskoršie objaví jednoročné rodivé drevo

Jeho prvé výhonky môžete zhliadnuť po skončení vegetácie a postupnom opadaní listov. Na viniči si treba všímať aj výskyt letorastov, teda nezdrevnatených výhonkov, ktoré vyrastajú z mladých púčikov. Tie zmocnejú, na jeseň zdrevnatejú a postupne sa z nich stáva jednoročné drevo

Rada odborníka: Počas zimy, hlavne keď teploty klesnú pod -10 °C, je pre vinič najlepšou zásobárňou rezervných výživných látok staré drevo. Ošetrujte ho prírodnými výťažkami s obsahom chitosanu hydrochloridu na posilnenie bunkových stien a pre lepšiu odolnosť voči infekciám. Aj na starom dreve sa môžu objavovať letorosty, no tie bývajú veľmi málo rodivé. Ideálne je ponechať ich ako základ pre budúcoročné rodivé drevo.

 

Termín zimného rezu

Vhodný termín na strihanie viniča je od februára do marca. Samozrejme, záleží to aj od konkrétnej lokality a jej aktuálnych teplotných podmienok. Vinič by sa nemal strihať, keď hrozia silné mrazy (pod -10 °C) preto, že by mohli poškodiť práve zostrihané časti. Neskorším termínom (od marca do leta), keď už pučia prvé zelené časti, taktiež hrozí, že by sa vinič oslabil.

Naša radaVinič môžete zostrihávať aj v lete, ale vykonávajte len okrasný, doplnkový rez na odstránenie nežiaducich či poškodených výhonkov z kmeňa, listov alebo príliš rozkonárených častí. Nikdy nestrihajte vinič po tom, ako už vyteká miazga a je plný mladých častí! 

 

Zaťaženie viniča 

Ešte pred samotným rezom sa odporúča zohľadniť optimálne zaťaženie konkrétneho viniča. Ide o množstvo púčikov, ktoré sa ponechávajú na kre v prepočte na m2. U nás je najviac rozšírené nízke (4 – 6), stredné (6 – 8) a vysoké zaťaženie (8 – 10). 

Jednoduchou pomôckou je mohutnosť, „váha“ strapca. Čím sú strapce väčšie, tým nižšie zaťaženie zvládajú. Tak je tomu v prípade modrých odrôd, akými je Frankovka, z bielych odrôd napríklad Malverina

 

Čistenie, tvarovanie a redukcia 

Čistenie spočíva v zostrihaní minuloročného ťaživého dreva, a to čo najbližšie ku konáru/kmeňu. Dvojročné, vyrodené drevo je tmavšie, ale aj hrubšie, čomu treba prispôsobiť silu a výber vhodného náradia. 

Výhodné je používať také záhradné nožnice, ktoré dokonale tlmia nárazy, menej sa pri práci unavíte a vďaka špeciálne zakalenej hornej čepeli sú rezy čisté, hladké a presné. Pri zostrihávaní nevynechávajte ani suché či napadnuté časti.

Pri tvarovaní chceme docieliť optimálny počet strapcov tak, aby si navzájom neodoberali živiny, ale taktiež nech nie je vinič „prázdny“. Na viniči majú zostať len mladé jednoročné výhonky, ktoré budú od seba čo najviac vzdialené a ponecháme im do 10 púčikov.

Tieto mladé výhonky nazývame ťažne. Po tom, ako ich očistíte od starých úponkov, zamerajte sa na záložné jednoročné výhonky, známe ako čapíky. Tie v podstate tvoria alternatívu/zálohu, ak by došlo k poškodeniu alebo ochoreniu ťažňov. 

Čapíky skracujte maximálne na 2 púčiky. Spolu s ťažňami ich zostrihávajte aspoň 2 cm nad púčikom, avšak vždy len šikmým rezom. Tým zabezpečíte lepšie odtekanie dažďovej vody z rezu a aj odvádzanie rôznych škodlivín.

 

Výber vhodného druhu rezu

Účelom rezu je efektívne tvarovať vzrast viniča, ktorý treba prispôsobiť rôznym vonkajším, priestorovým podmienkam, ale aj konkrétnej opore. Tú môže predstavovať stĺpik, drôt, kolíky, ktorú vždy umiestňujte nad vinič. Tým sa vám bude lepšie manipulovať s letorastmi. Tam, kde chcete minimalizovať vplyv nečistôt a buriny, odporúčame použiť chrániče stromov s prispôsobiteľným priemerom pre jednoduchšie kosenie a úpravu blízkeho okolia. 

Jedným z najrozšírenejších druhov rezu ako v domácich záhradkárskych podmienkach, tak aj vo vinohradoch je stredný (rýnsko-hesenský) rez. V princípe je toto strihanie, respektíve vedenie priestorovo nenáročné a umožňuje vysádzať jednotlivé viniče blízko seba. Kmienok nesmie byť dlhší než 1 m, pričom ponechávajte najviac 2 ťažne. Na ťažňoch sú dôležité aj záložné čapíky. 

Náš tip: Pri tomto reze je potrebné ťažne v ohnutej polohe uviazať o drôt. Tak docielite rovnomerný priechod živín po celom ťažni. S tým však treba vyčkať až do cirkulácie/prúdenia miazgy. Inak hrozí, že sa ťažne prelomia.

Vo všeobecnosti, každým odporúčaným rezom viniča prispievate k lepšej cirkulácii vzduchu medzi jednotlivými vetvičkami a prúdeniu živín. Ak počas úpravy viniča zaznamenáte akokoľvek napadnuté drevo, okamžite ho odstráňte a nenechávajte poblízku. Takýto ker spáľte a použitý rezný nástroj poriadne dezinfikujte. Inak by sa nákaza preniesla na ďalšie časti viniča.

 

Ochrana viniča pred škodcami

Pripomíname, že pri ochrane pred škodcami nemá ísť o ich úplnú likvidáciu, ale udržiavanie vplyvu pod prahom škodlivosti, teda narúšania prirodzenej flóry a fauny vo vinohradoch. Konkrétna ochrana viniča má byť súborom mechanických, biologických, ale aj chemických opatrení. 

Pozor Pri používaní chemických ochranných prostriedkov na vinič pravidelne kontrolujte nielen účinnosť, ale aj dĺžku používania konkrétneho produktu. Nie je vhodné ten istý prostriedok používať po sebe viac než dvakrát.

Počas celého vegetačného obdobia môže vinič napadnúť roztočec ovocný alebo roztočec chmeľový. Spôsobuje, že zelené časti zhnednú, splstnatejú a neskôr uschnú. Ochranu zabezpečíte buď dravými roztočmi, alebo meďnatým prípravkom, ktorý na rastline vytvára rovnomerne rozložený pokryv a chráni ju aj v prípade nepriazne počasia. 

Častými škodcami sú vošky, ale aj motýle, tzv. obaľovače viničové. Požierajú puky, letorosty a listy. Proti nim perfektne zaúčinkuje prvý prírodný insekticíd netoxický pre človeka a dravé roztoče. Ak je napadnutie rozsiahle, aplikáciu opakujte po 7 dňoch. 

Starostlivosť o vinič sa neskôr prejaví aj v samotnej kvalite hrozna a vína. Tí skúsenejší odporúčajú vinohrady nepreťažovať, nezapĺňať viac, ako je to nutné. Tešte sa radšej z mála, ale o to výživnejšieho a zdravšieho hrozna. 

Autor článku

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Záhradkárstvo je mojím koníčkom už niekoľko rokov. Často mávam dilemu vo výbere vhodného postreku proti škodcom v našej záhrade. S eshopom lacnepostreky.sk som začala spolupracovať v septembri 2019 ako obsahový manager. S mojím tímom hľadáme komplexné odpovede na vaše otázky. Nenašli ste, čo ste hľadali? Ozvite sa mi na poradna@lacnepostreky.sk a možno práve váš problém bude témou ďalšieho blogu.

Páčil sa Vám článok? Podeľte sa s ostatnými  

Odporúčané prípravky

Tento eshop používa ku skvalitneniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohto eshopu s tým súhlasíte.