Osobné prevzatie tovaru\nákupu na sklade v Trenčíne len na základe OBJEDNÁVKY cez e-shop! Tovar skladom pripravíme do 30 min. Ceny uvedené na e-shope sa môžu líšiť od cien v kamennej predajni bez objednávky.
0915 / 420 295 0915 / 420 295 | PO - PI 9:00 - 16:00
Facebook Youtube Instagram
Lacné postreky - internetový obchod
0
Košík
Košík
0,00 €

Menu

Strapiny

Strapiny sú stopkové časti strapca viniča, ktoré spájajú jednotlivé bobule s hlavnou osou strapca. Ide o dôležitú súčasť hroznového súkvetia, ktorá zabezpečuje zásobovanie bobúľ vodou a živinami. Zdravé strapiny sú pružné, zelené a nepoškodené. Ich stav priamo ovplyvňuje vývoj, dozrievanie a kvalitu samotného hrozna.

Tip: Viete, ako strihať vinič a ako ho chrániť pred škodcami, aby bol v najlepšej kondícii? Prečítajte si v našom článku.

Aké sú ďalšie príčiny odumierania strapcov
Odumieranie strapcov môže byť spôsobené viacerými faktormi. K najčastejším patrí nedostatok vody, vysoké teploty počas vegetácie, nerovnomerné zásobenie živinami, najmä horčíkom a draslíkom, alebo náhle výkyvy počasia. Významnú úlohu zohrávajú aj choroby, ako napríklad pleseň sivá či fytoplazmové infekcie, ktoré môžu poškodzovať cievne zväzky v rastlinných tkanivách. Problémy sa môžu objaviť aj v dôsledku nesprávneho rezu či nadmerného zaťaženia krov.

Ako sa dá predchádzať odumieraniu strapcov
Prevencia odumierania strapcov spočíva najmä v dodržiavaní rovnováhy medzi rastom a násadou plodov. Dôležité je zabezpečiť pravidelné zavlažovanie, najmä v suchých obdobiach, a doplniť výživu o prvky, ktoré podporujú vitalitu rastliny, ako sú horčík, vápnik a bór. Vhodný rez, regulácia násady hrozna a prerezávanie listov na zlepšenie prevzdušnenia porastu takisto prispievajú k obmedzeniu rizika. Ochrana proti chorobám musí byť načasovaná a prispôsobená konkrétnym podmienkam vinohradu.

Aký vplyv má odumieranie na kvalitu hrozna
Odumieranie strapcov má negatívny dopad na vývoj a dozrievanie hrozna. Poškodené strapiny prestávajú zásobovať bobule vodou a živinami, čo vedie k ich scvrkávaniu, zasychaniu alebo predčasnému opadávaniu. Výsledkom je nerovnomerné dozrievanie a zníženie výťažnosti aj kvality úrody. V technologickom spracovaní sa takéto strapce často zle odstopkujú a môžu znižovať kvalitu muštu alebo vína.