Vädnutie papriky
Charakteristika choroby
V praxi sa najčastejšie stretávame s fuzáriovým alebo sklerocíniovým vädnutím papriky (obr. 1). Pre fuzáriové vädnutie (Fusarium oxysporum) je typické hnednutie cievnych zväzkov, viditeľné v podĺžne rozrezanej stonke (obr. 2). Huba do rastlín preniká cez korene, ktoré bývajú poškodené vysokou hladinou živín, predovšetkým v pôdach výdatne hnojených hnojom od hydiny a iných drobných domácich zvierat. Pôvodca fuzáriového vädnutia pretrváva v pôde a môže sa nebezpečne premnožiť najmä vtedy, ak papriku pestujeme niekoľko rokov na rovnakom mieste. Pre sklerocíniové vädnutie(Sclerotinia sclerotiorum) sú charakteristické rozsiahle bledohnedé škvrny obopínajúce stonky rastlín (obr. 3). V stonkách neskôr vznikajú skleróciá (obr. 4), ktoré sa po rozpade pletív dostávajú do pôdy a niekoľko rokov sú zdrojom infekcie pre plodiny pestované na tejto ploche. Sclerotinia sclerotiorum totiž okrem papriky napáda aj uhorky, rajčiaky, mrkvu, petržlen, šalát a ďalšie plodiny. Kým sklerocíniové vädnutie papriky sa častejšie vyskytuje vo vlhkých, zle vetraných rýchliarňach, s fuzáriovým vädnutím sa stretávame hlavne za horúcich letných dní, keď upchaté cievne zväzky nestačia transportovať dostatok vody do nadzemných častí rastlín.
Možnosti ochrany
Keďže vädnutie papriky je dôsledkom agrotechnických a pestovateľských nedostatkov, priame spôsoby boja proti nemu neexistujú. Úspech môžeme čakať len od preventívnych opatrení. V prípade fuzáriového vädnutia je to každoročné striedanie pestovateľských plôch papriky a opatrné hnojenie najmä spomínaným hnojom od hydiny. V prípade sklerocíniového vädnutia redší spon, intenzívne vetranie rýchliarní a zavlažovanie rastlín v ranných hodinách.