0915 / 420 295 | PO - PI 8:00 - 16:00
Lacné postreky - internetový obchod
0
Košík
0,00 €

Menu

Stolbur papriky

Stolbur paprikyStolbur papriky
Stolbur paprikyStolbur papriky

Charakteristika choroby

Pôvodca stolburu patrí medzi fytoplazmy, ktoré sa v staršej odbornej literatúre uvádzajú pod názvom mykoplazmy. Sú to mikroorganizmy tvoriace prechod medzi vírusmi a baktériami. Stolbur v prírode šíria rôzne druhy cikádok, predovšetkým žilnatka vírusonosná (Hyalesthes obsoletus). Je to teplomilný druh, ktorého hlavnou hostiteľskou rastlinou je pupenec roľný. V teplých rokoch sa v letných mesiacoch premnoží a prechádza na pestované plodiny. Okrem papriky sú to rajčiaky, zemiaky, baklažán a tabak. Prvým príznakom stolburu na paprike je celkové žltnutie rastlín. Neskôr začnú vädnúť staršie listy a napokon celá rastlina aj s plodmi zvädne a odumrie. Plody, ktoré sa vytvorili až po infekcii rastliny, sú drobné a zvyčajne sa v nich nevytvárajú semená. V extrémne teplých a suchých rokoch môže dôjsť k silnému poškodeniu porastov koreninovej i poľnej zeleninovej papriky. 

Možnosti ochrany

Ochrana poľnej papriky pred stolburom spočíva v opakovaných postrekoch ohrozených porastov proti cikádkam najmä v júni a v júli. Účinné sú prípravky povolené proti voškám (s výnimkou Pirimoru). Okrem toho je dôležité dôsledné ničenie pupenca roľného, hlavného hostiteľa žilnatky vírusonosnej. 

Odporúčané prípravky
Tento eshop používa ku skvalitneniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Používaním tohto eshopu s tým súhlasíte.