• Slovensky
  • Česky
Zákaznícka linka 0907 / 984 566

Stolbur papriky

Stolbur paprikyStolbur papriky
Stolbur paprikyStolbur papriky

Charakteristika choroby

Pôvodca stolburu patrí medzi fytoplazmy, ktoré sa v staršej odbornej literatúre uvádzajú pod názvom mykoplazmy. Sú to mikroorganizmy tvoriace prechod medzi vírusmi a baktériami. Stolbur v prírode šíria rôzne druhy cikádok, predovšetkým žilnatka vírusonosná (Hyalesthes obsoletus). Je to teplomilný druh, ktorého hlavnou hostiteľskou rastlinou je pupenec roľný. V teplých rokoch sa v letných mesiacoch premnoží a prechádza na pestované plodiny. Okrem papriky sú to rajčiaky, zemiaky, baklažán a tabak. Prvým príznakom stolburu na paprike je celkové žltnutie rastlín. Neskôr začnú vädnúť staršie listy a napokon celá rastlina aj s plodmi zvädne a odumrie. Plody, ktoré sa vytvorili až po infekcii rastliny, sú drobné a zvyčajne sa v nich nevytvárajú semená. V extrémne teplých a suchých rokoch môže dôjsť k silnému poškodeniu porastov koreninovej i poľnej zeleninovej papriky. 

Možnosti ochrany

Ochrana poľnej papriky pred stolburom spočíva v opakovaných postrekoch ohrozených porastov proti cikádkam najmä v júni a v júli. Účinné sú prípravky povolené proti voškám (s výnimkou Pirimoru). Okrem toho je dôležité dôsledné ničenie pupenca roľného, hlavného hostiteľa žilnatky vírusonosnej. 

Odporúčané prípravky
LACNÉ POSTREKY | FIRMBOX, Brnianska 2343/153 | 911 05 Trenčín, Slovenská republika | e-mail: kontakt@lacnepostreky.sk | tel.: +421 907/984 566
Tieto internetové stránky používajú súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií tu.
Katalóg chorôb a škodcov