Pleseň pšeničná mazľavá
Charakteristika choroby
Ochorenie možno diagnostikovať najskôr od metania, predtým choré rastliny iba o niečo silnejšie odnožujú. Steblá zostávajú o niečo kratšie, klasy môžu byť podľa odrôd buď kratšie alebo dlhšie ako na zdravých rastlinách, alebo majú značne roztiahnuté vreteno klasu. Nezrelé plevy odstávajú a obsahujú namiesto zŕn najskôr mazľavé, potom tvrdé, okrúhle hálky naplnené čierno-hnedými spórami. Typicky je ich rybací zápach. Príležitostne môžu byť napadnuté iba jednotlivé steblá rastliny, alebo jednotlivé zrná vytvárajú v klase hálky. Mazľavá sneť pšeničná sa vyskytuje vo všetkých pšeničných oblastiach a môže spôsobiť citelné straty na kvalite a úrode. Infekcia sa prenáša osivom, je potenciálne nebezpečné predovšetkým siať nemorené osivo. Pšenica infikovaná mazľavou sneťou pšeničnou nemôže byť použitá na potravinárske účely a rovnako nie ako osivo. V spórach nachádzajúci sa toxín trimethylamin spôsobuje u zvierat znížené prírastky na váhe, pokiaľ sa takto infikované zrno využíva pre krmovinárske účely.