Milí zákazníci, osobné prevzatie tovaru na sklade v Trenčíne len na základe objednávky cez e-shop (počkajte si na potvrdzujúcu SMS/email, že je tovar pripravený)! Tovar skladom pripravíme do 30 min. Ďakujeme za pochopenie.
0915 / 420 295 | PO - PI 9:00 - 16:00
Lacné postreky - internetový obchod
0
Košík
0,00 €

Menu

Pehovitosť jabĺk

Katalóg chorôb a škodcov » Jablone » Pehovitosť jabĺk
Pehovitosť jabĺkPehovitosť jabĺk
Pehovitosť jabĺkPehovitosť jabĺk

Charakteristika choroby

Pehovitosť jabĺk je fyziologické ochorenie, ktorého hlavnou príčinou je nedostatok prístupného vápnika v pôde. Ochorenie sa intenzívnejšie prejavuje v suchých a teplých rokoch s nedostatkom zrážok, v rokoch so slabšou úrodou a na pôdach výdatne hnojených maštaľným hnojom a trusom drobných domácich zvierat. Pehovitosť najčastejšie postihuje Coxovu renetu a jej pomerne rozšírené krížence (napr. Dukát, Šampion, Clivia a pod.), nájde sa však aj na ďalších odrodách. Na povrchu plodov sa prejavuje tmavozelenými preliačinami, pod ktorými sa nachádzajú hnedé ostrovčeky odumretého pletiva dužiny, zasahujúce často až do hĺbky 5-10 mm. Podobné príznaky sa často objavujú aj na Jonathane. Táto škvrnitosť však postihuje len šupku Jonathanov, do dužiny nepreniká. 

Možnosti ochrany

Z uvedených údajov vyplýva, že proti pehovitosti (ale aj proti Jonathanovej škvrnitosti) treba bojovať komplexne. Okrem používania listových hnojív so zvýšeným obsahom vápnika treba dbať aj na harmonickú výživu a pravidelný rez stromov, aby sme každý rok udržali rovnomernú násadu plodov. Postreky citlivých odrôd jabloní by sa mali vykonávať v dvojtýždňových intervaloch od júna do konca leta, najneskôr dva týždne pred zberom ovocia. 

Odporúčané prípravky

Skladom podľa variantu
*****
Florasin calcium plus
2,33 €
 ks 
Kvapalný koncentrát určený na preventívne a kuratívne odstraňovanie nedostatku vápnika v pestovaných rastlinách.

Náš eshop používa súbory cookie. Niektoré súbory cookie sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu. Ďalšie súbory cookie používame na analýzy. Tie môžete prípadne odmietnuť.