Osobné prevzatie tovaru\nákupu na sklade v Trenčíne len na základe OBJEDNÁVKY cez e-shop! Tovar skladom pripravíme do 30 min. Ďakujeme za pochopenie.
0915 / 420 295 0915 / 420 295 | PO - PI 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Lacné postreky - internetový obchod
0
Košík
Košík
0,00 €

Menu

Obaľovač hrachový

Katalóg chorôb a škodcov » Hrach » Obaľovač hrachový
Obaľovač hrachovýObaľovač hrachový

Charakteristika škodcu

Obaľovače sú motýle, prezimujú v zámotkoch ako larvy vo vrchnej vrstve pôdy. V čase tvorby kvetných pukov hrachu alebo všeobecne keď kvitne pšenica, vylietajú dospelce, po úživnom žere kladú oplodnené samičky po 2-4 vajíčka na spodnú stranu listov. Mladé larvy obaľovača strukového mínujú v listoch, neskôr larvy oboch druhov obaľovačov žijú v strukoch, kde vyžierajú semená. Dorastené larvy opúšťajú struky a zaliezajú do pôdy. Obaľovače majú jednu generáciu do roka. Ošetrovanie proti nim záleží od toho, na aký účel strukovinu pestujeme. Ak je to na zeleno, treba ošetrovať hneď pri liahnutí prvých lariev, čo býva 10-14 dní po výlete imág z pôdy alebo zo signalizačných klietok, v ktorých boli umiestnené napadnuté struky s kuklami z predchádzajúceho roku, alebo pri prvých imágach vo feromónovom lapači. Pri pestovaní na semeno je optimálny termín ošetrovania pri výskyte 10 imág vo feromónovom lapači za deň.

Na prednom okraji predných krídel má dva lesklé prúžky, medzi ktorými je 3-5 čiernych čiarok. zadné krídla sú sivohnedé. Húsenice sú žltobiele alebo zelenkasté.

Prezimuje húsenica v zámotku, ktorého vývoj v pôde trvá jeden rok. Ožiera listy, zalieza do struku opriada ich pavučinkou.

Odporúčané prípravky

Používame cookies

Náš eshop využíva súbory cookie, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu. Okrem toho používame aj súbory cookie na anonymné analytické účely, ktoré nám pomáhajú lepšie porozumieť vašim preferenciám a zlepšovať naše služby. Pokiaľ s použitím týchto súborov cookie nesúhlasíte, môžete ich odmietnuť. Vaše rozhodnutie neovplyvní základné fungovanie e-shopu.

Zobraziť detaily