Biela hniloba viniča
Charakteristika choroby
Hrozno môže byť infikované predovšetkým od počiatku mäknutia. Napadnuté bobule bielych odrôd sa sfarbujú mliečno až svetlo hnedo, hnijú a zvyčajne rýchlo usychajú. Typická je octová vôňa napadnutých hrozien, ktorú spôsobuje premnoženie a činnosť octových baktérií a kvasiniek. K napadnutiu dochádza predovšetkým za teplého (optimum 25-30 ° C) a vlhkého počasia. Rozsiahlejšie napadnutia možno očakávať najmä ak dôjde k hromadnému poraneniu bobúľ a nasleduje teplé a vlhké počasie (krupobitie, silný výskyt obaľovačov).
Chemická ochrana
Ohrozené porasty veľmi náchylných odrôd je potrebné za rizikových podmienok (vhodné počasie, poranenia hrozna) ošetriť v čase začiatku mäknutia, príp. aj neskôr alebo po hromadnom poranení (do 24 hod po krupobití). V podstate ide o termíny zhodné s ošetrením proti šedej hnilobe.