Milí zákazníci, osobné prevzatie tovaru na sklade v Trenčíne len na základe objednávky cez e-shop (počkajte si na potvrdzujúcu SMS/email, že je tovar pripravený)! Tovar skladom pripravíme do 30 min. Ďakujeme za pochopenie.
0915 / 420 295 | PO - PI 9:00 - 16:00
Lacné postreky - internetový obchod
0
Košík
0,00 €

Menu

Biela a fialová škvrnitosť listov jahôd

Katalóg chorôb a škodcov » Jahody » Biela a fialová škvrnitosť listov jahôd
Biela a fialová škvrnitosť listov jahôdBiela a fialová škvrnitosť listov jahôd
Biela a fialová škvrnitosť listov jahôdBiela a fialová škvrnitosť listov jahôdBiela a fialová škvrnitosť listov jahôd

Charakteristika choroby

So škvrnitosťou listov jahôd hubového pôvodu sa stretávame zvyčajne až v letných mesiacoch, predovšetkým v daždivých rokoch a v intenzívne zavlažovaných porastoch. Fialovú škvrnitosť spôsobuje huba Diplocarpon earliana. Prejavuje sa vo forme 2-5 mm veľkých fialových škvŕn s neostrým okrajom. Škvrny často splývajú a v takom prípade napadnuté listy usychajú. Aj pre bielu škvrnitosť (Mycosphaerella fragariae) je charakteristická tvorba 3-4 mm veľkých červenofialových, ostro ohraničených škvŕn. Ich stred však neskôr odumrie a vybledne (odtiaľ slovenský názov). V prípade väčšieho počtu škvŕn napadnuté listy odumierajú. Obidve huby prezimujú na napadnutých listoch, ktoré sú zdrojom infekcie pre nasledujúce vegetačné obdobie. Väčšie škody vznikajú v prehustených a zaburinených porastoch a na náchylných odrodách.

Možnosti ochrany

Z preventívnych opatrení je to odstraňovanie napadnutých listov z rastlín, redší spon, slnečné stanovište a zavlažovanie rastlín podmokom. V odôvodnených prípadoch možno rastliny po zbere ovocia ošetriť povolenými prípravkami. Z hygienických dôvodov sa mesačné a stáleplodiace odrody nesmú ošetrovať. Postreky opakujeme v dvojtýždňových intervaloch. 

Odporúčané prípravky

Skladom podľa variantu
*****
Novinka
Polyram wg
1,69 €
 ks 
Prípravok proti hubovým chorobám zemiakov, viniča, jadrovín a klinčekov.

Náš eshop používa súbory cookie. Niektoré súbory cookie sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu. Ďalšie súbory cookie používame na analýzy. Tie môžete prípadne odmietnuť.