• Slovensky
  • Česky
Zákaznícka linka 0907 / 984 566

Hnednutie dužiny jabĺk

Hnednutie dužiny jabĺkHnednutie dužiny jabĺk

Charakteristika choroby

Hnednutie dužiny jabĺk je ochorenie fyziologického pôvodu a vo zvýšenej miere sa vyskytuje vtedy, ak po teplom a suchom lete prídu v septembri výdatnejšie zrážky. Vplyvom zvýšeného príjmu vody sa plody rýchlo zväčšia, majú však redšiu dužinu a preto predčasne dozrievajú a ich dužina hnedne. Vznik ochorenia podporujú aj vysoké teploty v čase zberu a na začiatku skladovania. Hnednutím dužiny najviac trpia odrody Ontario a Jonathan. 

Možnosti ochrany

Pravidelné zavlažovanie rastlín v období sucha, včasný zber a skladovanie jabĺk pri nízkych teplotách. Keďže hnednutím dužiny bývajú silnejšie postihnuté veľké plody, tieto treba prednostne skonzumovať alebo spracovať. 

Odporúčané prípravky
LACNÉ POSTREKY | FIRMBOX, Brnianska 2343/153 | 911 05 Trenčín, Slovenská republika | e-mail: kontakt@lacnepostreky.sk | tel.: +421 907/984 566
Tieto internetové stránky používajú súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií tu.
Katalóg chorôb a škodcov