30.12.2022
Vypestujte si pálivé čili papričky: Ako na to?
Chilli papričky sú veľmi obľúbenou pochutinou a korením. Pridávajú sa do rôznych jedál, nápojov, používajú sa aj ako liek. Ich pestovanie v našich podmienkach môže byť trochu náročnejšie. Avšak, vďaka nášmu návodu však budete vedieť presne, ako na to!
Termíny výsevu závisia od odrody
Chilli alebo “čili” papričky začíname pestovať už v zimných mesiacoch. Základom sú kvalitné semienka, ktoré si objednáte aj pohodlne cez internet. Vyberte si podľa preferovanej pálivosti, ak nie ste zvyknutí na príliš štipľavé, neriskujte. Tie najštipľavejšie odrody dokážu zjesť iba tí najviac vytrénovaní ľudia.
Zo semienok si najprv predpestujte sadenice. Na to vám budú stačiť menšie kvetináče. Ešte lepšou voľbou však budú priesadbové kontajnery, čím si uľahčíte manipuláciu a zabezpečíte nižšie mechanické poškodenie rastlín pri presádzaní. Ako “pôdu” použite rašelinové tablety či kvalitný substrát – ideálny je substrát Forestina Profík, určený špeciálne na pestovanie chilli a štipľavých paprík.
Niektoré sadenice predpestujte už v decembri
Semienka položte na povrch substrátu a jemne prikryte 2-3 mm vrstvou substrátu. Koncom decembra a začiatkom januára môžete vysievať papriku páperistú a bobuľnatú, vo februári papriku čínsku. Iné druhy vysievajte vo februári až začiatkom marca. Príliš neskorý výsev by mohol spôsobiť nedostatočné rozvinutie sadeníc.
Jednotlivé kontajnery alebo kvetináče si nezabudnite označiť názvom, aby ste nemuseli čakať až do dozretia na odhalenie konkrétnych druhov.
Sadenice chilli papričiek
Po vyklíčení semienok je dôležité sadenice umiestniť pod umelé svetlo tak, aby mali približne 14 hodín svetla denne. Vyhľadajte si na internete “grow lampy”, vďaka ktorým papričky dostanú potrebnú dávku svetla.
Mladé sadenice by mali byť v teple, okolitý vzduch by mal dosahovať aspoň 20 °C. Pri klíčení semienok je teplota tiež dôležitá, mala by byť okolo 27 – 29 °C. Na to vám poslúži ohrievač, určený špeciálne na ohrev rastlín.
Pri priesadách je dôležité dbať na to, aby ste ich nepreliali. Chilli papričky skôr znesú preschnutie ako preliatie. Optimálna intenzita polievania je raz za 3 dni, samozrejme závisí od teploty v interiéri a od orientácie okien.
Sadenice budete mať v kvetináčoch niekoľko mesiacov – rátajte s tým, že ich bude treba minimálne raz presadiť do väčšieho. Mladé rastliny postupne vyčerpajú živiny zo substrátu, vtedy je vhodné prihnojovanie špeciálnym hnojivom. Hnojivo Profík na chilli je ideálne, pretože obsahuje všetky látky, potrebné pre zdravý rast vašich chilli papričiek.
Výsadba do pôdy
Sadenice úspešne vzišli a vy sa už neviete dočkať, kedy ich presadíte do pôdy a zožnete prvú úrodu. Pred presádzaním zapracujte do pôdy kvalitný humus, keďže tieto rastliny milujú humóznu a vzdušnú pôdu. Sadenice pred samotnou výsadbou pár dní otužujte a privykajte na slnečné žiarenie – aby sa aklimatizovali a tak nedostali šok či aby nedošlo ku spáleniu listov.
Výsadbu do pôdy realizujte koncom mája až začiatkom júna. Dôležité je, aby už nehrozili prízemné mrazy a aby nočná teplota neklesla pod 10 °C.
Výsadba do nádob
Chilli môžete pestovať aj v nádobách – platí, že čím väčšia rastlina, tým väčšia nádoba. V nádobe zmiešajte substrát Forestina Profík na chilli s perlitom a kompostom, v pomere 5,5:1,5:3, a je to!
Chilli v nádobe je dôležité zalievať veľmi často, počas horúcich dní to môže byť až dvakrát denne. Sadenice musia mať pravidelný prístup k slnečnému svetlu, čo docielite umiestnením na balkón alebo do fóliovníka. Vo fóliovníku je vhodné sadenice prekryť bielou tkaninou, aby ste zabránili spáleniu listov.
Dozrievanie a zber
Chilli papričky dozrievajú priebežne počas leta a veľmi skorej jesene. Pamätajte na to, že im teplota pod 10 °C môže uškodiť, takže ich na konci sezóny treba dať späť do tepla. Papričky sú trvalky, pri správnej starostlivosti vám budú robiť radosť po dlhé roky.
Pri zbere zrelých plodov buďte opatrní! Aj samotná šupka papričiek je štipľavá. Používajte rukavice a po manipulácii si nezabudnite poriadne umyť ruky.
Držíme vám palce s pestovaním!